Kurucaşile

KURUCAŞİLE HAKKINDA

Kurucaşile, Bartın'ın 62 km. kuzeydoğusunda, Zeytin ve Sandal burunlarıyla sınırlanan şirin bir kasabadır.Batı Karadeniz sahilinde 1965 yılında Devlet Kara Yolları tarafından yaptırılan ve 1974 yılında asfalt ile kaplanan, 010 nolu karayolu üzerinde, zengin doğa güzelliklerine sahip bir kıyı kasaba görünümündedir.

 

İlçe merkezinde yerleşik üç mahalle ve bir merkez muhtarlığı bulunan Kurucaşile, Merkez Belediye Teşkilatından başka çevresinde belediye yoktur.Çoğunluğu orman içi köyle olmak üzere ilçeye bağlı 27 köyü bulunmaktadır.Karadeniz sahilinin doğal yapısına uygun olarak Bartın Kurucaşile sahil yolu da çok engebeli ve kıvrımlarla (virajlarla) dolu bir yoldur.Bu yol üzerinde 10 köy vardır.

 

Elektriği, yolu ve içme suyu olmayan köyü yoktur.Köy yollarının tümü stabilize kaplamadır.Bazı köylerin alt yapısı olmadığı için yollarının zaman zaman heyelanlar nedeniyle bozulduğu görülmektedir.Kuzeyinde Amasra ve Karadeniz, Doğusunda Cide, Batısında Amasra, Güneyinde Bartın' ın Arıt nahiyesi ile çevrili olan Kurucaşile' nin yüzölçümü 159km² dir. Topraklarının %40'ı ormanlarla kaplıdır.Arazi yapısı engebeli olup, tarıma elverişli toprakları azdır.

 

KURUCAŞİLE TARİHİ
 

3.000 yıllık bir tarihi olan ilçenin, ilkçağda Fenikeliler başta olmak üzere, Miletos’lu ve Megaralı gemiciler tarafından kurulan Kromna adında bir site olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Roma, Bizans ve Ceneviz hakimiyetinden sonra yörede görülen ilk Türk komutanı Kutalmışoğlu Süleyman Bey’in komutasındaki Kara Tiğin’dir. Yıldırım Bayezid 1395’te bu bölgeyi Candaroğullarından alarak Osmanlı hakimiyetine katmıştır.

 

Kurucaşile ilçesi Batı Karadeniz Bölgesinde Bartın iline 52 km. uzaklıktadır. Kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Bartın, doğusunda Cide ve batısında Amasra ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin rakımı deniz seviyesinden 1500 metreye kadar çıkmaktadır. İlçenin güneyi Küre dağlarının bir uzantısı olan Karadağ, Kayaardı ve Karsaduran dağları ile çevrilidir. 159 km2’lik yüzölçümünün %40’ı ormanlarla çevrili olan ilçede tarım alanı yok denecek kadar azdır. İlçede tipik Karadeniz iklimi hakim bulunmaktadır. Buna göre kışları soğuk ve yağışlı yazları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.

 

KÜLTÜR VE TURİZM

 

İlçenin kuzeyini Karadeniz oluşturduğundan önemli ölçüde turistlik amaçlı plajlara sahiptir. 

Kapısuyu Plajı: Kurucaşile ilçe merkezine 3 km uzaklıktaki Kapısuyu Köyü'nde bulunan bu plaj yaklasik 1 kilometrelik doğal kumsalıyla Kurucaşile'liler kadar çevre il ve ilçelerden gelen insanlar tarafından da rağbet edilmektedir. Yüzme için güvenli sığ bölümleri de olan Kapısuyu plajında kalmak isteyenler için iki adet pansiyon ve bir de lokanta bulunmaktadır.

 

Karaman Plajı: Bartın-Kurucaşile yol güzergahında ve Bartın'a 45, Kurucaşile merkezine 17 km uzaklıkta bulunan Karaman plajı 200 metrelik kumsalı, koy olma konumu ve sığ denizi dolayısı ile çevredeki vatandaşların yaz aylarında yoğun olarak denize girdikleri plajlardan biridir.

 

Liman Mevkii: İlçe merkezinde Liman mevkiinde bulunan iki küçük plaj özellikle ilçe merkezinde denize girmek isteyenlerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

 

Yeraltı Plajı: İlçe merkezine 4 km uzaklıkta ve Cide İlçesi sınırları içerisindeki bu plaja ancak tekne ile gidilmektedir.

 

Gökçekale Koyu: Kurucaşile-Cide yolu güzergahında bulunan bu koy ilçe merkezine 7 km uzaklıktadır. Cide ilçesinin mülki sınırlarında kalmakla beraber gerek sığ ve güvenli denizi ve gerekse olta balıkçılığına uygun olması dolayısıyla Kurucaşile'li vatandaşlar tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır.

 

Tekkeönü Plajı: Ovatekkeönü sınırları içerisinde bulunan plaj yaklaşık 300 metre doğal sığ kumsalı ile yaz aylarında yoğun rağbet gören plajlardan biridir.

 

Çambu Yalısı: Hisar köyünde mevcut kalenin batı bölümünde yer alan bu şirin koyumuz 200 metrelik çok güzel bir kumsala sahiptir. Başta çevre köylerimizden gelen insanlarımız olmak üzere yaz aylarında yoğun talep gören kumsallarından biridir.

 

Gölderesi Şelalesi: Kurucaşile İlçe merkezine 18 km uzaklıkta bulunan bu şelaleye Kanatlı Köyü'nden 3 km'lik orman yolu kat edilerek gidilebilmektedir.

 

Kapısuyu Deresi: Kapısuyu Deresi, Kurucaşile ve Cide İlçesi ile beraber Bartın ve Kastamonu il sınırını oluşturmaktadır. Başköy Köyü'ne kadar kenarında piknik yapılabilecek alanlarda bulunan bu dere tracking sporu içinde de son derece uygundur.

 

FOTOĞRAFLAR

 

  • 1.png
  • 2.png
  • Kurucasile_Kultur_Turizm_800X600.jpg

 

KONUM

 

İlgili Kategoridekiler

Ulus

Amasra